EPDK’nın Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliğine dair son taslak düzenlemesi için bizleri yeni neler bekliyor olacak? Herkes taslağı paylaşmış; ama yorum yapan yok; ben yardımcı olayım. Buyurun buradan alalım:
1-Sanayi tesisleri, kamu kurumları ve tarımsal sulama amaçlı tesislerin sözleşme gücünün iki(2) katına kadar Lisanssız Elektrik tesisi kurmasıyla ilgili düzenleme ünlü MADDE 5-1 “H” maddesini revize edilerek girecek. İlgili düzenleme 5 Mart 2022 günü TBMM Genel Kurulunda “ne alakaysa” Nükleer Düzenleme Kanunu Teklifi görüşmeleri sırasında hayatımıza girmişti, artık muhtemelen en yakın 2022 haziran ayından itibaren “2 katı” çılgınlığı başlayacak. [1]
2-Yine bu Nükleer Düzenleme Kanunu teklifi kapsamında hayatımıza uranyumun yanına halis muhlis Türk TORYUM’u niyetine giren Sulama Birliklerinin lisanssız GES kurabilmesine yönelik düzenlemede yönetmeliğin incilerinden biri oldu. MADDE 5-1-I [2]maddesine yapılan eklemeler tarımsal sulamada yeni bir çığır açacak, yeni bir hiç bitmeyen GAP projesi olacak mı bir bakalım?
3- Sanayicinin yüzünde güller açacak, güldüğü yerde güneş doğacak. OSB içinde yeterli yeriniz yoksa, artık OSB’nin bulunduğu EPSAŞ bünyesinde bulunan herhangi bir başka noktaya lisanssız GES,RES vb. kurabileceksiniz. Üretim miktarı tespiti OSB sorumluluğunda olacak, EPSAŞ’ta yapılan bildirime göre ödeme vs. işlerini yapacak. Elektrik tedariki için “ikili anlaşma” şartı olacak.
4- Artık ne işe yaradığını bile unuttuğumuz MADDE 5-1-C’den 5-1-H’a yatay geçiş imkânı getirildi. Zaten neden hala var anlamıyoruz. Yasamanın Yürütme ile küçük bir kapışması sanki.
5- Sonradan aylık mahsuplaşmaya geçen MADDE5-1-Ç’li tesislere güç artırımı hakkı tanınacak.
6- Tüketim tesisi iletim seviyesinden bağlı ise ya da şimdilik belirtilmeyen bir kurulu güce sahipse, (sanırım 10MW) şayet MADDE 5-1-H’çıların TEİAŞ’a başvuru yapması gerekecek.
7- Tüketim tesisi dağıtım seviyesinden (EDAŞ), üretimi ise iletim seviyesinden (TEİAŞ)’tan bağlanacak MADDE 5-1-H’çıların üretim ve tüketim miktarı tespiti görevi TEİAŞ’ın, paraları sayma görevi ise EPSAŞ’ın şeklinde görev bölümlendirmesi yapılarak bu hususta netleştiriliyor.
8- MADDE 5-1-H’a göre aynı ölçüm noktasında sözleşme gücünün iki katına kadar lisanssız yenilenebilir kurma hakkı olanlara tüketim aboneliği gücü sabit kalmak kaidesiyle üretime yönelik güç artış hakkı getirildi. Yani 1 MW sözleşme gücün var, 2MW çatına GES kuracaksın, trafonu 2MW yapıp, çekiş gücünü 1MW’ta tutarak GES kurabileceksin.
9- LASTİK YAKMA LOBİSİ iyi çalışıyor ve YEK’ten sonra bir şekilde buraya da dahil olmuşlar. Lastik yakacaklarsa, bunun dışında başka bir şey yakmamaları, bundan elde edilecek pirolitik yağ ve gazı kullanmaları istenmiş. Temenni tabi! Ne bir taahhüt var, ne bir kontrol mekanizması. Başka yakıt kullanıyorsan 30.06.2023’e kadar keyfine bak demiş.
10- “5-1-Hüsran” başlıklı yazımda ele aldığımı dağıtım firması ortaklarının her ne şekilde olursa olsun Lisanssız tesis kuramayacakları yönünde düzenleme, hafifçe esnetilerek “5-1-Ç” den (satışsız) kurabilecekleri dile getirilmiş. Adamlar ne yaptıysa “sonradan” kanun oldu 🙂[3]
11- OSB’lerin son dönem avucunun için kaşındığı için olsa gerek onlara özel bir bölüm hazırlanmış, muhtemelen güzel bir fon buldular, IMF’den,WB’den filan ve bu gelecek parayı yatıracakları “kolay” bir proje bulmakta zorluk çekiyorlar. Onlarda dağıtım firması olarak lisanssız tesis kurabilecekler. 5-1-Ç’den kurabilecekleri için kol kırılıp yen içinde kalacak, üretilen elektriği satamayacaklar.
12- OSB lobisinin de iyi çalıştığı söylenebilir, EPDK’yı mı bastılar ne yaptılar bunlar. Emreamade Kapasite Bedeli’ni artık sevgiyle tüm dostlarına paylaşabilecekler, öyle 5MW’mış, sayın Cumhurbaşkanımızın belirlediği sınırmış, yok öyle! Üreticiysen bu bedeli ödeyeceksin karşşim.
10- Unutulan değerlerimizden “transformatör cebri soğutmasız nominal görünür gücü” teknik değerlendirme kıstası olarak yeşil sahalara geri dönmüş. TEİAŞ sopayı eline iyice aldı desenize.
11- Bağlantı anlaşması süreleri daha halkın dilinden kısa ve acısız olarak yeniden belirlenmiş. Kullandığın trafo mahalle trafosuysa 1 yıl, kendi trafon varsa 2 yıl, HES’sen 3 yıl içinde lisanssız üretim tesisinin kurman gerekiyor.
12-10 kW altı kelimesi en sonunda bu yapılan düzenlemeyle tarih oluyor, son kalan kelimelerde “25kW ve altı” ifadesine çevriliyor. Yine yasamanın bir başarısı diyebiliriz.[4]
13- EPDK En sonunda “birleşme ve bölünmeye ben karışmam kardeşim!” tribine giren dağıtım firmalarının ve “kime ne benim birleşmemden, bölünmemden” diyen yatırımcının feryadını duymuş sanırım. Birleştiriyor musun, bölüyor musun git keyfine göre takıl artık diyecekler gibi. İlgili maddelerin tamamen silinmesi söz konusu ki, doğru karar. Zaten kabulden sonra pay devri varsa bildiriyorlar, unvan değişikliğini bildiriyorlar. Ne gerek vardı ki bu kısma?
14- Bu arada kabulden önce PAY DEVRİ YASAĞI bir tek MADDE 5-1-C’den tesis kuranlar için geçerli, 5-1-H’tan tesis mi kurdun, hiç sorun değil, elden ele dolaştır BAĞLANTI ANLAŞMASINA ÇAĞRI MEKTUBU’NU. Bu konuda şimdilik bir düzenleme yapılmamış. O zaman ne diyoruz: “HELL YEAH!! ÇANTACILIK FORVER!!”
Yukarıda yazan düzenlemeler sadece taslak düzenlemede bulunan maddelere yöneli yorumlarım, düzenlenmesini istediğiniz bir madde var ise, 16 Mayıs 2022 günü mesai bitimine kadar Taslak hakkındaki görüşleri ile varsa konuya ilişkin ilave öneri ve tekliflerini, Görüş bildirim formunu doldurarak aynı süre içerisinde word dosyası olarak [email protected] e-posta adresine ve yazılı olarak Elektrik Piyasası Dairesi Başkanlığına göndermeleri gerekmektedir.
[1] (https://yesilekonomi.com/sanayide-lisanssiz-guc-siniri-iki-kat-artacak/)
[2] (https://yesilekonomi.com/sulama-birlikleri-de-lisanssiz-yatirimcisi-olabilecek/)
[3] https://kaangokay.com/enerji-sektorunun-vicdan-muhasebesi-volume-iii-5-1-husran/